Diagnostic Veterinar

Rabie
Trichinella
EST

Cercetare

Instrumente, kituri, reactivi si consumabile in domeniul cercetarii

Quantiferon

       

         QuantiFERON®-TB Gold In-Tube

     QuantiFERON®-TB Gold In-Tube (IT) este un test pentru diagnostic in vitro, care utilizează un cocktail de peptide ce stimulează  proteinele ESAT-6, CFP-10 şi TB7.7(p4) să stimuleze celulele din sângele întreg heparinizat. Detecţia γ-interferonului (IFN-γ) prin Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) este utilizată pentru identificarea răspunsurilor in vitro la aceste antigene peptide care sunt asociate cu infecţia cuMycobacterium tuberculosis.

     QuantiFERON®-TB Gold IT este un test indirect pentru infecţia cu M. tuberculosis(inclusiv boala) şi este destinat utilizării în acociaţie cu evaluarea riscului, radiografie şi alte evaluări medicale şi de diagnostic.

         

         Prezentarea testului

       Tuberculoza este o boală transmisibilă, cauzată de infecţia cu organismele complexe         M. tuberculosis(M. tuberculosis, M. bovis, M. africanum), care în mod normal se împrăştie la noi gazde, prin picături ce conţin nuclei care se împrăştie în aer de la pacienţii cu boală respiratorie de tuberculoză. Un individ nou infectat poate deveni bolnav de tuberculoză în decurs de săptămâni pâna la luni, dar majoritatea indivizilor infectaţi rămân în stare bună. Infecţia latentă de tuberculoză (ILTB), o stare asimptomatică netransmisibilă, persistă la unii indivizi, care pot dezvolta boala de tuberculoză mai târziu, după luni sau ani. Scopul principal al diagnosticării ILTB este să ia în consideraţie tratamentul medical pentru prevenirea tuberculozei. Până recent, testul dermatologic de tuberculină (TDT) a fost singura metodă disponibilă pentru diagnosticarea ILTB. Sensibilitatea cutanată la tuberculină apare de la 2 până la 10 săptămâni după infectare. Oricum, unii indivizi infectaţi, incluzând pe aceia cu un  interval larg de condiţii ce împiedică funcţiile imunitare dar, de asemenea, şi ceilalţi fără aceste condiţii, nu răspund la tuberculină. Dimpotrivă, unii indivizi pentru care este puţin probabil să aibe infecţie cu M. tuberculosis manifestă sensibilitate la tuberculină şi au rezultate TDT pozitive după vaccinarea cu bacil Calmette-Guérin (BCG), infecţie cu mycobacteria, alta decât complexul M. tuberculosis, sau alţi factori nedeterminaţi.

      ILTB trebuie deosebită de boală de tuberculoză, o stare raportabilă care, de obicei, implică plămânii şi tractul respirator inferior, deşi şi alte sisteme de organ pot fi, de asemenea, infectate. Boala de tuberculoză este diagnosticată de rezultate istorice, fizice, radiologice, histologice şi micobacteriologice.

      Testul QuantiFERON®-TB Gold IT este un test pentru răspunsurile celulare imun-mediate (CIM) la antigenele peptide care stimulează proteinele micobacteriene. Aceste proteine, ESAT-6, CFP-10 şi TB7.7(p4), sunt absente din toate suşele BCG şi din majoritatea micobacteriilor nontuberculoză, cu excepţia M. kansasii, M. szulgaişi M.marinum.1 Indivizii infectaţi cu organismele complexului M. tuberculosis au de obicei limfocite în sângele lor, care le recunosc pe acestea şi alte antigene micobacteriene. Acest proces de recunoaştere implică generarea şi secreţia citokinei, IFN-γ. Detecţia şi cuantificarea ulterioară a IFN-γ stă la baza acestui test.

    Antigenele utilizate în QuantiFERON®-TB Gold IT sunt un cocktail de peptide ce stimulează proteinele ESAT-6, CFP-10 şi TB7.7(p4). Numeroase studii au demonstrat că aceste antigene peptide stimulează răspunsurile IFN-γ în celulele T ale indivizilor infectaţi cu M. tuberculosis, dar în general nu la persoanele neinfectate sau la cele vaccinate cu BCG fără boală sau risc de ILTB.1-34 Oricum, tratamentele medicale sau condiţiile care reduc funcţionalitatea imunitară pot reduce potenţial răspunsurile IFN-γ. Pacienţii cu alte anumite infecţii micobacteriene pot fi de asemenea sensibili la ESAT-6, CFP-10 şi TB7.7(p4), deoarece genele care codifică aceste proteine sunt prezente înM. kansasii, M. szulgai şi M. marinum.1,22 Testul QuantiFERON®-TB Gold IT este un test pentru ILTB cât şi un ajutor preţios pentru diagnosticarea infecţiei complexe cu M. tuberculosis la pacienţii bolnavi. Un rezultat pozitiv susţine diagnosticul de boală de tuberculoză; oricum, infecţiile cu alte micobacterii (de ex.., M. kansasii) pot de asemenea să determine rezultate pozitive. Alte evaluări medicale şi de diagnosticare sunt necesare pentru confirmarea sau excluderea bolii de tuberculoză.